Hoe kom ik erachter wat mijn eigen stijl is?

Ik krijg van veel klanten telkens de vraag “ wat is toch mijn kledingstijl ”?

Dit zijn vragen over de kledingstijl van mijn klanten soms doordat ze even kwijt zijn wat ook alweer goed stond omdat ze een paar kilo zwaarder zijn geworden of ze vinden dat de kleding hun niet meer goed staat of dat ze een andere stijl meer zijn gaan waarderen en daar zoekende in zijn. Wat de reden ook is, feit is dat alle vrouwen hormonale schommelingen in hun lichaam meemaken door bv. zwangerschap of overgang, waardoor het gewicht van vrouwen minder stabiel is dan bij mannen. Daarnaast veranderen en ontwikkelen smaak en behoefte zich natuurlijk ook gedurende het leven van vrouwen op geestelijk, fysiek en mentaal vlak waardoor smaak ook kan veranderen. Wat ook meespeelt is dat we toch graag kiezen voor wat we gewend zijn te doen of te dragen nl. het ‘vertrouwde’. Het vertrouwde is zo vele malen veiliger om op terug te vallen dan te veranderen. Het is voor mij daardoor heel logisch dat vrouwen soms hun eigen stijl niet meer snappen waardoor ze, gedurende een consult met mij, juist mijn hulp in roepen om met de verandering in kledingstijl te helpen. 

Een van mijn methodes wil ik graag met jullie delen zodat je zelf er mee aan de gang kan gaan tevens gebruik ik deze methode ook vaak om harmonie in een garderobe te krijgen.

Ik heb een paar van de meest herkenbare ‘vertrouwde’ kleding gewoontes op een rijtje gezet die ik bij mijn klanten tegenkom.

  1. Ik heb kleding genoeg, zelfs nog van toen ik 15 jaar was en alles pas ik nog.
  2. De hele avond op Pinterest outfits uitzoeken maar daarna voel je je ellendig  omdat die beelden niet overeenkomen met jouw zelfbeeld. 
  3. Ik gooi mijn kleding makkelijk weg want het past toch niet bij mij en versterkt toch niet mijn zelfbeeld.
  4. Uit frustratie koop ik vaak een hele nieuwe garderobe want kopen temt mijn onzekerheid over mijzelf.
  5. Kleding dragen met het prijskaartje er nog in om het later te retourneren, je gunt jezelf niet het beste.
  6. Mijn kleding verveelt mij en heeft voor mij geen waarde. 
  7. Ik koop kleding omdat het goedkoop is. 

Als je een van deze gewoontes herkent bij jezelf, probeer dan eens deze methode. Het helpt je om je eigen stijl beter te herkennen en waardoor je ook geen miskopen meer doet. Scan jouw garderobe en vorm je een beeld van de kleding die je echt leuk vindt. Het zijn meestal de items waar je in de winkel altijd voor valt. Dat wordt je favoriete stijl. Scan ook de stijl van je kleding, welke stijl hangt er voornamelijk in je garderobe; 

  • sportief
  • klassiek 
  • basic 
  • casual 
  • romantisch

Na de analyse over je kledingstijl is het ook belangrijk dat je kleding past bij je levensstijl.

  • Past mijn favoriete kleding in mijn huidige leven/werk?
  • Hoeveel van mijn favoriete kleding draag ik daadwerkelijk? 
  • Aan welke criteria wil ik dat mijn kleding moet voldoen?

Beantwoord de volgende vragen over je kledingstijl.

  • Mijn favoriete kledingstijl is,…
  • Ik maak een foto van elke outfit die ik de afgelopen dagen droeg. 
  • Zodat ik helder zie wat ik graag draag, bv. 50% sportief of 70 % casual.
  • Daarmee ontdek ik veel beter wat ik prettig vind om te dragen of juist niet en waarom niet? 
  • Heb ik kleding die ik saai /irritant/ frustrerend vind in mijn garderobe?
  • Wat maakt die kleding saai/frustrerend/irritant?
  • Zijn er items in mijn garderobe die ik echt leuk vindt maar die ik niet draag? 
  • Of niet vindt passen bij mijn stijl?
  • Waarom past het niet bij mij en mijn stijl?
  • Zou ik de kleding die ik leuk vindt, eigenlijk wel willen dragen?
  • Welke motivatie heb ik om mijn geld aan kleding te besteden? 
  • Is een van mijn motivaties: Ik lijk slank, ik heb macht, ik lijk stoer, Ik lijk aantrekkelijk etc.
  • Welke kleding geeft mij dit gevoel?
  • Geeft kleding mij vertrouwen?
  • Onderstreept mijn kleding mijn persoonlijkheid, wie ben ik echt?
  • Let ik op mijn innerlijke gevoel als ik mij aangekleed heb?
  • Welke emoties hebben de grootste impact op hoe ik mij kleed?
  • Gebruik ik mijn kleding als een creatieve uitlaatklep?
  • Wat is mijn diepste verlangen om te kopen?
  • Waarom heb ik dat nog niet gekocht?

Dit zelfinzicht was vast lastig om te analyseren maar wel heel goed dat je het gedaan hebt. Ben je tevreden met wat je nu ziet hangen in je garderobe? Je zult merken dat het nu echt veel eenvoudiger is om te kiezen wat je aan gaat doen, kopen en welke combinaties je wilt maken. Is er een stapel met goede kleding die je weg wilt doen? Overweeg dan om je kleding te verkopen bv. bij Vinted. Met dit geld kan je sparen voor een item wat je al heel lang wilt hebben maar wat nu misschien te duur voor je is.

Mijn visie over kleding en stijl gaat niet over de vorm van je lijf, of de kleur van je kleding die bij je past. Als iets jouw stijl is en je houdt ervan, vind ik dat je het moet dragen, ongeacht wat een ander er van vindt. Laat je eigen persoonlijke stijl zien, daarmee draag je uit wie je bent en komt je eigenheid juist tot uitdrukking. Wanneer je kleding kiest die je graag draagt, voel je jezelf goed en zelfverzekerd.

Je blokkade heb je doorgrond, je hebt inzicht in jouw garderobe en je kast ziet er overzichtelijk uit. Je weet nu beter wat bij je persoonlijkheid, smaak, comfort en levensstijl past. Daarmee kun je ongelofelijk veel combinaties maken en is het alleen nog maar een kwestie van durven. Blijf dicht bij jezelf en durf te zijn wie je bent. Jij bent namelijk goed genoeg zoals je bent.

Als professionele stylist kom ik je graag helpen als je moeite hebt met je eigen stijl definiëren.

www.jbstudio.me

Als je dit artikel leuk vond zou ik het ontzettend waarderen als je het wilt delen met je volgers op social media.

Dit artikel geeft antwoord op.

  1. Vind je eigen kledingstijl.
  2. Als ik kleding draag die niemand leuk vindt.
  3. Doorgrond jezelf en vind je stijl.

www.jbstudio.me